
بخشی از وزیران دولت روحانی اساساً در چارچوب آراء او قرار نمیگیرند / سکانداران دولت دوازدهم چه کسانی هستند
با وجود اینکه حدود دوم ماه دیگر به معرفی اعضای کابینه دولت دوازدهم به مجلس زمان باقی مانده است، حرف و حدیث ها و احتمالات مختلفی مطرح است اما آنچه مسلم است با هم سو بودن مجلس با دولت گرفتن رای اعتماد در این دوره برای روحانی آسان تر است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پردیس خبر به نقل از تهران نیوز ، بعد از انتخابات ۲۹ اردیبهشت و پیروزی حسن روحانی بهعنوان رئیس جمهور دولت دوزادهم بحث تغییر کابینه مطرح است. روحانی بارها در مناظرههای انتخاباتی عنوان کرد که تمایل دارد کابینه جوانی روی کار بیاورد.
گفتنی است، در دوران تبلیغات انتخاباتی برخی از وزرا در کنار روحانی حضور پیدا نکردند و در آن دوران از هر گونه اظهار نظر خود داری کردند که خود این امر نشان میدهد که آنها به پیروز شدن رقیب روحانی بیشتر احتمال میدادند تا موفقیت روحانی در در انتخابات.
دکتر حسن روحانی در برنامه تبلیغاتی ضبطی در شبکه خبر گفت: معمول نیست که اسامی وزرای دولت بعدی مطرح شود چون باید تقدیم مجلس شود و آنها رای بدهند و پیش از آن باید هماهنگیهای دیگری صورت بگیرد. آنچه میتوانم بگویم این است که اساس ما بر شایستهسالاری است و بحث جناح یا دستهبندی مطرح نیست.
محمد علی ابطحی ، از فعالان اصلاح طلب در مورد تغییرات احتمالی در کابینه دوازدهم گفت: با توجه به چارچوب نظریات روحانی در تبلیغات انتخاباتی تغییر کابینه الزامی است. غیر از این، در حق رای مردم خیانت صورت گرفته است بسیاری از افراد کابینه نمی دانند در جامعه چه می گذرد و مردم چه میخواهند!!!
رئیس دفتر رئیس جمهور اصلاحات افزود: «تغییر کابینه» از اولویتهای اصلی مردم در این انتخابات بوده است. بخشی از وزیران دولت روحانی اساسا در چارچوب آراء او قرار نمی گیرند و حتی در چارچوب سخنرانی های آقای روحانی نیز نمی توانند، قرار داشته باشند. معروف است که؛ «برخی از وزرای ایشان در این دوره لحظاتی که تصور می کردند ممکن است، رقیبان روحانی پیروز شوند، خودشان را از اتفاقات سیاسی کنار کشیده بودند تا در کابینه های احتمالی بعدی نیز جایگاه داشته باشند.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب خاطرنشان کرد: آقای روحانی به کابنیه ای احتیاج دارد که در همه ابعاد، روحانی کوچکتری باشند. با توجه به چارچوب نظریاتی که در تبلیغات انتخاباتی توسط ایشان ذکر شد. اگر چنین نباشد؛ «در حق رای مردم خیانت صورت گرفته است». اصل تغییر یک نیاز عمومی است و این تغییرات باید در کابینه به شکلی انجام شود که افراد کابینه بتوانند حرف و نیاز جامعه را درک کنند چرا که بسیاری از این افراد کابینه نمیدانند در جامعه چه می گذرد و مردم چه میخواهند!!!
وی توضیح داد: نسل اول مدیریت انقلاب هرچه سن خودمان افزایش یافته است، تعریف جوانی را هم بالاتر آوردهایم بهعنوان مثال؛ در اوایل انقلاب شخصیتی مانند آیتالله هاشمی رفسنجانی، که تقریباً در همه مدیریتهای کلان حرف اول را میزد ۴۶ سال داشت و در حالی که تعریف انقلابی جوان در آن زمان سنین ۲۰ تا ۳۰ بود، ایشان بهعنوان پیر و شیخ جمعیت انقلابی ما بهحساب میآمد اما در حال حاضر چون سن نسل اول مدیران بالا رفته، سن جوانی را هم بالا بردهاند که این فاصله با جوانان زیاد به چشم نیاید.
سال ۹۲ بعد از تشکیل دولت در مورد برخی از وزیران حرف و حدیثهای زیادی مطرح بود که برخی از آنها هم بیربط نبود بهعنوان مثال درباره سن وزیر صنعت و همچنین ثروت وزیر بهداشت صحبت هایوجود داشت.
سال گذشته در خصوص تغییرات کابینه شایعه و نقل های مختلفی وجود داشت. بهعنوان نمونه بیتمایلی وزیر اقتصاد برای ادامه کار در دولت یا تغییر وزیر کار، وزیر کشور ، وزرای بهداشت و علوم توسط روحانی مطرح بود که به دلیل نزدیک بودن به انتخابات این فعل انجام نشد.
سید حسن قاضی زاده هاشمی علیرغم برخورداری از رأی اعتماد ۹۱ درصدی، از همان ابتدا علاقهای به ماندن در کابینه دولت یازدهم نداشت و بارها صحبت رفتن وی مطرح شد.
اما بنا بر نقلها و گزارشات مختلف در خصوص برکناری وزار در دولت یازدهم این پیشبینی میرود که دیگر وزیران صنعت، نیرو، ارتباطات، بهداشت،اقتصاد در دولت دوازدهم حضور نخواهند داشت. این در حالی است که خود آقای نعمتزاده در مصاحبهای اعلام کرده است که تمایلی برای وزارت در دولت دوزادهم نخواهم داشت.
این صحبتها تنها بر اساس تحلیلها و شنیدههای است که توسط رسانهها مطرح میشود اما آنچه که در باره یکی از وزرا میتوان به درستی پیشبینی کرد علاقه روحانی به محمد جواد ظریف است که به احتمال بسیار زیاد بازهم به عنوان وزیر امور خارجه به مجلس معرفی میشود.
بنا به خبرهای شندیده شده اسحاق جهانگیری قصد شهردار شدن تهران را دارد و با رفتن آن به شهرداری ناطق نوری در دولت دوازدهم جایگزین جهانگیری میشود اما علیرغم حمایت جدی او از روحانی در انتخابات، تاکنون رئیس جمهور برای حضور وی در این سمت موافقت قطعی نداشته است.
حسن روحانی برای نخستینبار اینگونه بیپرده از مدیران دولت یازدهم انتقاد کرده و آنان را دستهبندی و عنوان میکند که «همه هم یک جور نبودند، مختلف بودند. بعضیها با همه توان آمدند. بعضیها گیوه را برکشیدند و به میدان آمدند، آستینها را بالا زدند و به میدان آمدند. اما بعضیها پاشنه گیوهشان خوابیده بود و برنکشیدند. لخلخ کردند»، نشان از عدم رضایت او برای ادامه همکاری با جمعی از اعضای فعلی کابینه دارد.
این صحبتها نشان از تغییرات جدی در کابینه دولت دوازدهم میدهد که شاید بیش از ۵۰ درصد آن تغییر پیدا کند.
حسن روحانی برای نخستینبار اینگونه بیپرده از مدیران دولت یازدهم – البته بدون اینکه نامی از مسئولی ببرد – انتقاد کرده و آنان را دستهبندی و عنوان میکند که «همه هم یک جور نبودند، مختلف بودند. بعضیها با همه توان آمدند. بعضیها گیوه را برکشیدند و به میدان آمدند، آستینها را بالا زدند و به میدان آمدند. اما بعضیها پاشنه گیوهشان خوابیده بود و برنکشیدند. لخلخ کردند»، نشان از عدم رضایت او برای ادامه همکاری با جمعی از اعضای فعلی کابینه دارد.
یک طرف انتخاب کابینه مجلس است در دوره قبلی به دلیل اینکه بیشتر اعضا آن اصولگرا بودند و روحانی با روح اعتدالگرای و استفاده از تمام جریانات وارد کابینه وجود دارد از دولتهای مختلف وزاری را به مجلس معرفی کرد که توانست رای اعتماد را بگیرد.
گفتنی است، در این دوره مجلس که به ظاهر بیشتر صندلیها توسط همسویان دولت تسخیر شده است احتمال زیاد انتخاب کابینه و معرفی اشخاص به مجلس راحتتر است.